Αρθρογραφία | Νέα

29

Μαρ, 2014

Ο κερατόκωνος μέσα απο τα μάτια του Κώστα Δημητρίου

By: | Tags: , , | Comments: 0

 

Ο κερατόκωνος

είναι μια μη φλεγμονώδης κατάσταση του ματιού στην οποία η κανονική δομή του κερατοειδούς υμένα σταδιακά λεπταίνει προκαλώντας ένα εξόγκωμα σαν κώνο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια σημαντική οπτική εξασθένηση του ματιού. Ο κερατοειδής υμένας είναι το «καθαρό παράθυρο» του ματιού και είναι υπεύθυνος για την διάθλαση του μεγαλύτερου μέρους του φωτός που μπαίνει μέσα στο μάτι. Επομένως όποιες ανωμαλίες του υμένα αυτού, έχουν ως αποτέλεσμα να επηρεάζουν τον τρόπο που βλέπει ο ασθενής τον κόσμο, κάνοντας απλές καταστάσεις όπως η οδήγηση, η παρακολούθηση τηλεόρασης ή ακόμα η ανάγνωση ενός βιβλίου, δύσκολες.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Η δική μου ιστορία

Ο κερατόκωνος  εμφανίστηκε στα μάτια μου το καλοκαίρι του 1991. Είχα αντιληφθεί ότι η όραση μου είχε χειροτερέψει πολύ και επισκέφτηκα τον οφθαλμίατρο. Ο ιατρός μπόρεσε και διάκρινε αμέσως ότι η πάθηση μου δεν ήταν μυωπία, αλλά κερατόκωνος. Μου ανέφερε ότι δεν θα μπορούσα να φορέσω γυαλιά και πως θα έπρεπε να φορώ μόνο φακούς επαφής.

Το κακό της υπόθεσης ήταν ότι τότε δεν υπήρχε κάποιος τρόπος αντιμετώπισης της εξέλιξης του κερατόκωνου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η επιδείνωση στα μάτια μου να είναι ραγδαία. Μέσα στον πρώτο χρόνο εμφανίστηκε η φωτοφοβία και μια έντονη φαγούρα στα μάτια ως επακόλουθα της πάθησης. Σε ένα μάτι του οποίου η εξωτερική δομή άλλαζε με την ημέρα, λογικό ήταν η εφαρμογή ημίσκληρων φακών να είναι αρκετά δύσκολη. Οι φακοί επαφής δεν πατούσαν καλά στο μάτι με αποτέλεσμα να βγαίνουν σχετικά εύκολα  και αρκετές φορές να χάνονται. Άλλες φορές λόγω της εξέλιξης της πάθησης, οι φακοί επαφής τραυμάτιζαν το μάτι με αποτέλεσμα να χρειάζεται να καταφεύγω στον οφθαλμίατρο για περεταίρω βοήθεια. Για να σταματήσω να έχω κερατόκωνο θα πρέπει να κάνω μεταμόσχευση κερατοειδούς. Όσοι όμως ξέρουν τι εστί μεταμόσχευση κερατοειδούς αντιλαμβάνονται πως ούτε και αυτό αποτελεί τελική λύση στο πρόβλημα καθώς σε βάθος χρόνου θα χρειαστεί να ξανά επαναλάβω την επέμβαση και η όραση που θα αποκτήσω δεν θα είναι και αυτή αρκετά καλή.

Η προσωπική μου ζωή

αναγκαστικά προσαρμόστηκε με βάση τον κερατόκωνο. Η όραση μου μειώθηκε πολύ και χωρίς φακούς επαφής είναι πολύ χαμηλή. Η πολύωρη χρήση των φακών επαφής φέρνει πονοκεφάλους και πόνο στα μάτια. Σταμάτησα όποια αθλητική δραστηριότητα έκανα και γενικότερα η ζωή μου ηρέμησε αρκετά. Ένα από τα προβλήματα που είχα ήταν να εξηγώ στον κόσμο  για ποιόν λόγο  είχα κόκκινα μάτια, τι είναι ο κερατόκωνος και γιατί δεν φορούσα γυαλιά αντί για φακούς επαφής. Πολλές φορές βρισκόμουν στην δύσκολη θέση να ψάχνω τον χαμένο φακό επαφής μέσα σε μαγαζιά ή στον χώρο εργασίας μου. Το πιο δύσκολο ψυχολογικά είναι ότι δεν υπάρχει κάποια άμεση λύση στο πρόβλημα. Εγώ έχω καταφέρει να προγραμματίσω την ζωή μου έτσι ώστε να μην με ενοχλεί πολύ η πάθηση αλλά γνωρίζω άλλα άτομα που δεν το έχουν καταφέρει με αποτέλεσμα η ψυχολογία τους να είναι πολύ πεσμένη.

Ο κερατόκωνος ως πάθηση είναι σχεδόν άγνωστη στις καλύψεις των ασφαλιστικών ταμείων. Έχουν σχεδόν τις ίδιες καλύψεις με την μυωπία. Το κακό είναι όμως ότι τα χρήματα που απαιτούνται για την αγορά των φακών επαφής είναι πολλαπλάσια από αυτά που απαιτούνται για την αγορά φακών επαφής για την μυωπία. Του φακούς επαφής τους πληρώνω 250 ευρώ το κομμάτι ενώ από το ασφαλιστικό μου ταμείο παίρνω μόλις 50. Γνωρίζω ότι υπάρχουν φακοί επαφής για τον κερατόκωνο που τιμώνται προς 500 ευρώ το κομμάτι…. Το 2006 βγήκε μια μέθοδος που σταματά την εξέλιξη του κερατόκωνου, που ονομάζεται Crosslinking.Το κόστος της συγκεκριμένης επέμβασης κυμαίνεται από 1000 εώς 2500 ευρώ. Είμαστε στο 2011 και ακόμη σχεδόν κανένα ασφαλιστικό ταμείο δεν το έχει εντάξει στις μόνιμες  καλύψεις του. Πολλές φορές αναρωτιέμαι ποια είναι η τύχη κάποιου ατόμου που έχει κερατόκωνο, αλλά δεν έχει την απαραίτητη οικονομική δυνατότητα να αγοράσει φακούς επαφής ή να κάνει τις απαραίτητες επεμβάσεις.

Το 2008 ξεκίνησα μαζί με άλλα άτομα την ενημέρωση του κόσμου για την σπάνια αυτή πάθηση. Αρχικά έγινε μέσω ενός blog, αλλά γρήγορα ξεκινήσαμε να διοργανώνουμε συναντήσεις στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη. Εκεί πολύς κόσμος αντιλήφθηκε πως δεν είναι μόνος. Ήταν η πρώτη φορά που βρεθήκαμε τόσα πολλά άτομα με το ίδιο πρόβλημα και μπορούσαμε να μιλήσουμε για τα προβλήματα μας  σίγουροι ότι θα μας καταλάβουν. Η δημιουργία ενός συλλόγου ήταν πλέον θέμα χρόνου.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος ατόμων με Κερατόκωνο

δημιουργήθηκε  επίσημα το 2010 και  σκοπός του είναι η ενημέρωση και η συμπαράσταση των ατόμων που έχουν κερατόκωνο. Δικός μου σκοπός ως πρόεδρος του συλλόγου, είναι να μην αφήσω κάποιον ο οποίος έχει κερατόκωνο να αισθάνεται ότι είναι ο μόνος με αυτήν την πάθηση. Ο σύλλογος μας είναι εδώ για να τον ενημερώσει και να τον βοηθήσει όπως μπορεί.

Κωνσταντίνος Δημητρίου

Πρόεδρος Πανελληνίου Συλλόγου Ατόμων με Κερατόκωνο