Αρθρογραφία | Νέα

9

Οκτ, 2014

Ο κερατόκωνος μέσα απο τα μάτια ενος μέλους του συλλογου

By: | Tags: | Comments: 0

Φίλες και φίλοι,

Το νόσημα μου είναι ο κερατόκωνος, το οποίο εμφανίστηκε στην ηλικία των 16 ετών. Γυαλιά όρασης φοράω από την τάξη της Τρίτης Δημοτικού όπου μού εμφανίστηκε μυωπία. Κάθε χρόνο αυξανόταν η μυωπία ένα με δύο βαθμούς , με συνέπεια να αλλάζω τα γυαλιά για να βλέπω καλύτερα, αλλά δεν ήταν κάτι το ανησυχητικό. Η μεγάλη αλλαγή έγινε στην Πρώτη Λυκείου όπου εμφανίστηκε ο κερατόκωνος, η μυωπία αυξήθηκε κατά δέκα βαθμούς στα δύο μάτια και παρουσιάστηκε αστιγματισμός. Στην αρχή δεν τού έδωσα μεγάλη σημασία, αλλά περνώντας ο καιρός καταλάβαινα το πόσο σοβαρό και σπάνιο είναι. Αυτόματα επηρέασε πολύ την ψυχολογία μου.

Βλέπω πως ο κερατόκωνος με κρατάει και δε μπορώ να ζήσω ανεξάρτητος. Χρειάζομαι τη βοήθεια και τη στήριξη της μητέρας μου που όλο αυτό το διάστημα με φροντίζει και ανέχεται μερικές φορές τις παραξενιές μου και τα ξεσπάσματά μου. Έχω μεταπτώσεις στη ψυχολογία μου και ο κερατόκωνος με έχει κάνει πολύ προσεκτικό και ευαίσθητο. Αρκετές φορές με έχει απασχολήσει το ερώτημα <<γιατί σε μένα;>> , επειδή χωρίς να το θέλω βλέπω τους άλλους να προχωράνε και εγώ να είμαι μπλοκαρισμένος. Πρέπει να προσέχω συνέχεια και να σκέφτομαι το μετά.

Πριν από δύο χρόνια, στο νοσοκομείο “Ερρίκος Ντυνάν” έκανα μεταμόσχευση κερατοειδούς χιτώνα στο δεξί μάτι που όπως όλα τα πράγματα έχουν θετικά και αρνητικά. Το βράδυ της ίδιας ημέρας ήμουν στο σπίτι.

Το θετικό

είναι πως βελτιώθηκε θεαματικά η όραση στο δεξί μάτι δηλαδή από όραση δακτύλου πήγαμε στα 7/10 οπτική οξύτητα με γυαλιά. Η μυωπία έπεσε στον ένα βαθμό από είκοσι και ο αστιγματισμός έπεσε στους δυόμισι από εξίμισι βαθμούς. Αυτό έχει σαν συνέπεια να κινούμε καλύτερα και να αυξηθεί η αυτοπεποίθησή μου.

Τα αρνητικά

είναι το υψηλό κόστος , ο χρόνος ζωής του μοσχεύματος, η χρονοβόρα και ψυχοφθόρα διαδικασία πριν και μετά την επέμβαση και ο συνεχής φόβος απόρριψης του μοσχεύματος. Πριν τη μεταμόσχευση εκτός από τα γυαλιά επιχείρησα στην αρχή με μαλακούς φακούς και στη συνέχεια με κερατοκωνικούς να διορθώσω το πρόβλημα και ενώ έβλεπα από τα δύο μάτια δεν τούς ανεχόντουσαν τα μάτια μου και ειδικά στο δεξί που είχα όραση δακτύλων δυσκολευόμουνα να βάλω το φακό, γιατί συνέχεια έβγαινε από το μάτι με κατά συνέπεια να στενοχωριέμαι. Πολλές φορές ραγίζανε οι φακοί, γιατί πέφτανε και δε θα ξεχάσω μια φορά που είχα βγει για καφέ με τους φίλους μου, που μού έπεσε ο φακός από το αριστερό μάτι, γιατί στο δεξί δεν καθόταν ο φακός και γύρισα στο σπίτι με μεγάλη προσοχή και τη συμπαράσταση των φίλων, επειδή έβλεπα ελάχιστα. Πρέπει να συμπληρώσω, πως όταν έβαζα τους φακούς εμφάνισα ύδρωπα, που είναι ένα επεισόδιο που προκαλεί ο κερατόκωνος.

Το αριστερό μάτι είναι κάπως σε καλύτερη μοίρα, γιατί με γυαλιά βλέπω 5/10, αλλά η μυωπία είναι στους 18 βαθμούς  και ο αστιγματισμός στους τεσσεράμισι. Ο γιατρός μού έχει συστήσει να κάνω μεταμόσχευση, επειδή το πάχος του κερατοειδούς είναι πολύ χαμηλό και δεν μπορεί να γίνει crosslinking. Το σκέφτομαι, αλλά προς το παρόν δεν το αποφασίζω, εφόσον δεν χειροτερεύει η όραση. Μακάρι με την εξέλιξη της επιστήμης, να βγει μια καλύτερη μέθοδος από τη μεταμόσχευση. Το μόσχευμα έχει χρόνο ζωής 15-20 χρόνια και λόγω της κορτιζόνης που έβαζα έχει δημιουργηθεί καταρράκτης, που ακόμα είναι ελέγξιμος και δεν τον πειράζουμε. Να προσθέσω ότι λόγω της κορτιζόνης αυξανόταν η πίεση του ματιού.

Μετά την επέμβαση

έπαθα στο αριστερό μάτι κερατίτιδα στην αρχή έβαζα κολλύρια και μετά έπαιρνα χάπι. Είχα να κάνω θεραπεία και στα δύο μάτια με κομπρέσες και κολλύρια σχεδόν τέσσερις φορές τη μέρα. Τώρα βάζω στο εγχειρισμένο μάτι μόνο ενυδατικές σταγόνες δύο φορές τη μέρα. Στη θάλασσα έβαζα τα γυαλιά κολύμβησης  και όταν βγαίνω βάζω γυαλί ηλίου με κλιψάκι που ενσωματώνεται στα γυαλιά όρασης για προστασία από τον ήλιο. Τον πρώτο ενάμισι μήνα μετά την επέμβαση πέρασα δύσκολα, έπειτα μέρα με τη μέρα συνερχόμουν. Περνώντας ο καιρός συνειδητοποιώ, ότι τα μάτια είναι πολύ ευαίσθητα και θέλουν μεγάλη φροντίδα.

Θέλω να σάς πω, πως κανένα μέλος της οικογένειας μου δεν έχει κερατόκωνο. Όταν αποφασίσω να κάνω οικογένεια, υπάρχει πιθανότητα να κάνω παιδί που θα έχει κερατόκωνο; Γιατί αφού έχει γίνει η μεταμόσχευση και έχει βελτιωθεί η όραση θεωρούμαστε ακόμα άτομα με αναπηρία; Το παράπονό μου είναι πως το 2008, πριν από την επέμβαση, πέρασα από την πρωτοβάθμια υγειονομική επιτροπή του ΙΚΑ και με έβγαλε 67%, ενώ η υγειονομική επιτροπή πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια με έβγαλε 50% και άνω, χωρίς την παρουσία οφθαλμιάτρου με αποτέλεσμα να μην παίρνω το επίδομα. Το 2002 μπήκα στη λογιστική ΤΕΙ Πειραιά με τις πανελλαδικές, γιατί δεν ήξερα πως υπήρχε νόμος για να μπω χωρίς εξετάσεις, ενώ την προηγούμενη χρονιά είχα περάσει λογιστική ΤΕΙ Μεσολογγίου.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να σάς ευχηθώ να συνεχίσετε τον πολύτιμο αγώνα σας στις δύσκολες εποχές που ζούμε, γιατί μπορεί να είμαστε λίγοι, αλλά με την κοινή προσπάθεια μπορούμε να βελτιώσουμε ως ένα βαθμό τη ζωή μας. Μακάρι να γίνουν πραγματικότητα η κάλυψη των μεταμοσχεύσεων κερατοειδούς από τα ασφαλιστικά ταμεία και η παρουσία οφθαλμιάτρου στις υγειονομικές επιτροπές των νομαρχιών. Ευτυχώς που το κόστος της επέμβασης, το κάλυψε ο παππούς με τη γιαγιά μου. Αν δε μιλάμε δε θα μάς ακούσει κανείς, γιατί οι άλλοι που δεν έχουν το πρόβλημα δε μπορούν να μας καταλάβουν.