Ενδοφακός

endofakos-keratoconus

Ενδοφακός + Κερατόκωνος

Εδώ και πενήντα χρόνια γνωρίζαμε την τοποθέτηση των ενδοφακών σε μάτια με Καταράκτη καθώς και σε ασθενείς που είναι εξαιρετικά μυωπικοί περισσότερο από -10D.

Τα τελευταία χρόνια εφαρμόζεται και σε ασθενείς με κερατόκωνο αφού προηγηθεί crosslinking και διαπιστωθεί στη διάρκεια του χρόνου ότι δεν υπάρχουν αυξομειώσεις του κερατοειδούς.

Αυτήν την στιγμή υπάρχουν δύο τύποι ενδοφακών (phakic lens)που έχουν εγκρίθει από το FDA – o Verisyse/Αrtisan και o ICL Visian.

“Phakic” σημαίνει ότι ο φυσικός φακός του ματιού σας δεν αφαιρείται.

Διαδικασία εφαρμογής του ενδοφακού

  • Γίνονται οι κατάλληλες εξετάσεις πριν την επέμβαση για την ολική νάρκωση.
  • Η διάρκεια της τοποθέτησης του ενδοφακού είναι περίπου 1 ώρα και ο ασθενής παραμένει στην κλινική(συνήθως) για μία μέρα (για προληπτικούς λόγους).
  • Τις πρώτες μέρες το μάτι έχει το γνωστό κόκκινο μετεγχειρητικό χρώμα, η φωτοευαισθησία είναι έντονη και η όραση σε χαμηλά επίπεδα.
  • Τα αποτελέσματα στην όραση φαίνονται μετά απο 20-30 μέρες όπου και γίνονται οι μετρήσεις.

Στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό η συγκεκριμένη επέμβαση γίνεται από έμπειρους οφθαλμίατρους με εξειδίκευση στον κερατόκωνο.

Ο πρώτος ενδοφακόςενδοφακός κερατόκωνος

Η εμφύτευση του πρώτου ενδοφακού έγινε από τον Sir Ηarold Ridley το 1949 στο Νοσοκομείο St. Τhomas του Λονδίνου.

Ο Ηarold Ridley ήταν ο πρώτος που συνέλαβε την ιδέα της αντικατάστασης του κρυσταλλοειδούς φακού, μετά την αφαίρεσή του, σε έναν ασθενή με καταρράκτη.